De severia dwergara

De vogel is wordt ongeveer 45 centimeter lang, inclusief de staart. De staart, welke de ara typerende spits toelopende vorm heeft, is ongeveer 20 centimeter lang en aan de onderzijde bruin rood van kleur. Het verenkleed is voornamelijk groen met aan de voorzijde rode en blauwe vlekken op de vleugels. Het voorhoofd is kastanjebruin gekleurd. Over de keel loopt een smalle, eveneens kastanjebruine, streep. Rondom de ogen is de naakte huid beige van kleur en voorzien van sierlijke dunne lijntjes. Deze dunne lijntjes bestaan uit hele kleine korte bruine veertjes. De ogen zijn geel en de poten lichtgrijs van kleur. De vogel weegt tussen de 300 tot 390 gram. Mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes, hun verenkleed is echter gelijk.

Ara Severa (Severia dwergara)De vogel wordt aangetroffen in grote delen van het noordelijke gebied van Zuid-Amerika. De vogel komt voor in het zuidelijke deel van Panama, het noordelijke deel van Bolivia, Venezuela, het noordelijke deel van het Amazoneregenwoud in Brazilië, Suriname, en Guyana. De vogel is geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Hij voelt zich prima thuis in de regenwouden, oerwouden en bij de rivieren.

Het voedsel van deze papegaai is aardig divers. Op het menu staan diverse vruchten, zaden, noten, fruit van palmbomen en bessen. O m voldoende mineralen binnen te krijgen bezoekt hij ook regelmatig een klei likplaats. Deze mineralen zorgen voor het neutraliseren van diverse giffen welke in zijn voedsel voorkomen.

Deze ara bouwt zijn nest in een hol in een boom. Het vrouwtje legt meestal twee of drie eieren welke wit van kleur zijn. Na een broedtijd van 28 dagen komen de eieren uit. Na een periode van 70 dagen verlaten de jongen het nest en vliegen uit.

Ondanks dat er op verschillende locaties leefgebieden verdwijnen en dat de vogel wordt gevangen voor illegale handel in exotische diersoorten is deze vogelsoort momenteel nog niet bedreigd. Dit heeft de dwergara met name te danken aan zijn grote verspreidingsgebied. Het leefgebied bedraagd meer dan 5.800.000 km². Ook al is op sommige locaties in zijn leefgebied het aantal drastisch afgenomen, de vogelsoort wordt momenteel nog niet bedreigd.