De nobilis dwergara

Ara nobilis (Roodschouder dwergara)De Ara Nobilis Nobilis behoort tot de zogenoemde dwergara's, ze zijn een stuk kleiner dan de grotere arasoorten. Ze zijn zo'n 30 centimeter groot. De Nobilis ara wordt in het Engels Hahn's (mini) macaw of Red-shouldered macaw genoemd, in het Nederlands wordt hij af en toe aangeduid als Roodschouder ara.

De reden hiervoor is duidelijk: op de schouders heeft de Nobilis ara een rode vlek. Verder is de Nobilis overwegend groen, het voorhoofd en kruin zijn donkerblauw, onder de vleugels is rood waarneembaar, de onderkant van de staart en slagpennen is olijfgeel, ze hebben een naakt gebied rond de ogen. De snavel is donkergrijs, de ogen bruin-rood en de poten donkergrijs.

Nobilis ara's worden vaak omschreven als redelijk tot zeer luidruchtige ara's. Sommige exemplaren zijn zeer fervente knagers. In het begin zijn ze schuw en nerveus. Ze leren hun (nieuwe) eigenaar en omgeving echter snel kennen. Wanneer ze goed geacclimatiseerd zijn, zijn het sterke vogels. In het broedseizoen kunnen ze agressief gedrag vertonen tegenover andere papegaaiensoorten.Ara nobilis (Roodschouder dwergara)

Aangezien de vogels in het wild tamelijk schuw zijn, worden ze meestal alleen gesignaleerd terwijl ze overvliegen. Dan zijn ze behoorlijk luidruchtig en ze vliegen snel en dynamisch. In het wild ligt het broedseizoen tussen februari en juni. De nesten bevinden zich meestal in holle palmbomen.