De illigers dwergara

De roodrugara (Primolius maracana) is een papegaaiachtige welke ook bekend is als de Illiger ara of Illigers ara. Voorheen werd deze vogel gecategoriseerd in het geslacht Propyrrhura.

Primolius maracana (Illigers/ roodrug dwergara)De roodrugara wordt ongeveer 40 centimeter lang. Hij heeft een krachtige zwarte snavel en een lange groene puntige staart welke aan de punt blauw van kleur is. De onderkant van de staart is rood van kleur. De bovenkant van de vleugels zijn groen en blauw van kleur. De onderkant van de vleugels zijn gelig van kleur. De borst is groen van kleur en loopt bij de buik over naar een rode kleur. De rug van de vogel is groen van kleur met in het midden een opvallende rode vlek waaraan hij zijn naam te danken heeft. Het voorhoofd en de wangen zijn blauw van kleur en de nek is groen van kleur. De kale huid rondom de ogen is wit van kleur en heeft dunne lijntjes welke worden veroorzaakt door hele korte kleine veertjes. De iris is amber gekleurd.

Deze vogel wordt gevonden in het centrale en oostelijke deel van Braziliƫ, het oostelijke deel van Paraguay en tot voor kort in het noord oostelijke deel van Argentiniƫ.

Ze voeden zich met zaden van Cnidoscolus phyllacanthus, Jatropha, Guazuma ulmifolia en de niet-inheemse Melia azederach. Daarnaast voeden de dieren zich met vruchten en diverse noten. [bewerken]Voortplanting

Zodra de roodrugara de leeftijd tussen de 2 tot 4 jaar oud heeft bereikt is hij geslachtstrijp. Vrouwtjes leggen meestal twee eieren welke na een broedperiode van 29 dagen uitkomen. Na elf weken verlaten de jongen het nest. Na hun eerste levensjaar verlaten ze hun ouders. Het broedseizoen loopt van december tot februari. De vogel wordt tussen de 50 tot 60 jaar oud.

Vanwege het verdwijnen van het natuurlijke habitat van de vogel zijn de aantallen in het wil drastisch afgenomen. Ook de handel in illegale exotische dieren heeft grote invloed op de aantallen in het wild levende exemplaren. Tot voor kort kwam de vogel nog voor in Argentiniƫ, maar hier zijn al langere tijd geen waarnemingen van deze vogel meer gewees