De hyacint ara

De hyacintara, blauwe ara of Zuid-Amerikaanse ara (anodorhynchus hyacinthinus) is een papegaai van het geslacht van de blauwe ara's (anodorhynchus). Deze papegaai komt vooral voor in de regenwouden van Paraguay, Bolivia en Brazilie.

De hyacintara is de grootste vliegende papegaaiensoort met een lengte van 90 tot 100 centimeter en een gewicht van ongeveer anderhalve kilo. Ze hebben een diepe kobaltblauwe kleur, met gele ringen om hun ogen en ondersnavel. Ze eten vooral zaden en diverse fruitsoorten.

Anodorhynchus Hyacinthinus (hyacint ara)Hyacintara's zijn zeer sociale dieren die hun partner voor het leven kiezen. Ze paren in het voorjaar en leggen hun eieren (2 tot 3) in een holle boom. Na een periode van ongeveer een maand komen de eieren uit. De jonge vogels worden dan nog ongeveer 3 en halve maand door hun ouders gevoed en verzorgd. Hierna vliegen ze uit en gaan ze voor zichzelf zorgen.

De hycintara is vanwege zijn prachtige kleuren een populaire papegaai bij verzamelaars. Maar het is ook een zeer dure vogel, waardoor hij zelden door particulieren wordt gehouden.

In gevangenschap eten hyacintara's net als alle andere ara's een mix van zaden, fruit en groenvoer. In een standaard zadenmix zitten vaak vooral zonnebloempitten, maar deze mixen bevatten vaak niet genoeg vitamine A, calcium en aminozuur. Het beste is een mix van mais, tarwe, haver, gierst, zonnebloempitten en evt. gedroogde bananen, pinda's, walnoten of rode peper. Men moet echter voorzichtig zijn met het voeren van vetrijke noten en zaden, zoals pinda's. Ook zou een hyacintara, net als elke papegaai, regelmatig groenvoer en fruit moeten krijgen. Als fruit kan men de vogel bijvoorbeeld banaan, peer of appel geven. Eivoer is een belangrijke bron van dierlijk eiwit, en dus aminozuren. Het is ook mogelijk om een papegaai pallets te leren eten, dit zijn een soort brokken. Hierin zitten praktisch alle voedingsstoffen die een papegaai nodig heeft, op verse groenten en fruit na. De vogel kan op deze manier niet de lekkerste zaden uit zijn mix kiezen. Het nadeel ervan is dat het moeilijk is om een papegaai pallets te leren eten.