De grote soldaten ara

Het zijn over het algemeen rustige, niet schuwe vogels met een prettig karakter. Toch dient wel opgemerkt te worden dat ze, net als overigens alle andere grote soorten ara's, behoorlijk kunnen schreeuwen. Ze worden ongeveer 85cm groot


Ara ambigua ambigue (Buffons ara)

Man en pop zijn uiterlijk gelijk. Zekerheid over het geslacht kan alleen verkregen worden door endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek. De algemene lichaamskleur is geelgroen. De achterzijde van de kop heeft, in de regel alleen bij de mannen, een zwak blauwachtige waas. De onderrug, de stuit en onderstaartdekveren zijn hemelsblauw van kleur. De vleugelbocht, vleugelrand en de buitenste arm- en handpennen zijn blauw. Het voorhoofd en de veertjes op de naakte teugelstreek zijn rood.


De onbevederde witte wangen, die bij opwinding rozeachtig verkleuren, vertonen een door zwarte veertjes gevormde streeptekening. De bevedering van de keelstreek en een smalle strook om de naakte wangen is zwartachtig bruin.


De bovenzijde van de grote staartveren zijn roodbruin met lichtblauwe randen. De onderzijde van de staart is olijfgeel. De irissen van de ogen zijn geel. De snavel is zwart met een lichte punt en de poten zijn donkergrijs.