De groenvleugel ara

Ara Cloroptera (Groenvleugel ara)

De ara is zeer kleurrijk, het hoofd, schouders en de borst zijn donkerrood. De vleugels naast de romp zijn groen maar worden blauwer als we naar het uiteinde gaan.


Als de vogel in huis zit kan een redelijk ruime kooi geen kwaad. Wanneer hij echter langere tijd kan rondvliegen dan mag de kooi wat kleiner, maar toch. Hij voedt zich met een grote varieteit aan zaden, noten, fruit, pellets, en voedzaam eten van de mens. Hij kan tot meer dan 1 kilogram wegen en ongeveer 90cm groot zijn.


Ze zijn typische ara's en kunnen dus soms ook irritant zijn want sommige verkiezen duidelijk vrouwen boven mannen of omgekeerd. Op het zicht is er geen verschil tussen de man en pop.


Een normaal nest bestaat uit 2 of 3 eieren waarop 28 dagen moet gebroed worden. Na 3 maanden zullen de jongen het nest verlaten. Tijdens de broedperiode moeten de ouders gevoed worden met lover, mais, wortelen en fruit met een supplement om te kweken.


De ara is nog vaak gezien en dus goed beschikbaar.