De grijze roodstaart

Psittacus Erithacus Erithacus (Grijze roodstaart)

Het gebied van de gewone roodstaart strekt zich uit van de Ivoorkust tot west-Kenia en noordwest-Tanzania. De Timneh vinden we terug in zuid-Guinea, Sierra Leone, Liberia en het meest westelijke deel van Ivoorkust. De aantallen in het wild zijn echter, net als met vele andere diersoorten, enorm gedaald.


De grijze roodstaart is van nature een verlegen, schuchtere vogel. Ze bewonen laaggelegen gebieden, begroeide savanna's en zijn aan de kust ook te vinden in gebieden met wortelbomen. Overdag ziet men ze voornamelijk in paren of in kleine groepen. Tegen de schemer verzamelen zich grote groepen roodstaart hoog in de bomen, aan de rand van het bos om gezamenlijk de nacht door te brengen. Voor zonsopgang verlaten ze hun bomen en vliegen naar de gebieden waar ze hun voedsel vandaan halen.


Tijdens het vliegen vallen ze op door de hoeveelheid geluid die er gemaakt wordt en de rust keert pas weer op het moment dat ze gaan eten. Hun roep bestaat uit luide kreten, afgewisseld met fluitende, melodieuze geluiden. Wanneer ze schrikken en de rest van de vogels willen alarmeren klink er hoge, schelle kreten. Hun voeding is zeer gevarieerd: zaden, bessen, noten, fruit etc.