De edelpapegaaien

Eclectus Roratus Roratus (Edelpapegaai)

Het karakter van de is edelpapegaai relaxed , over hun bewegingen wordt nagedacht en op veel manieren lijkt het erop dat ze zich bewust zijn van hun ongelofelijke schoonheid en verwachten ze van ons dat we die bewonderen. Het zijn geen grote knuffelbeesten, maar ze vinden het heerlijk om bij je te zitten.

Door de grote uiterlijke verschillen tussen de pop en de man je direct ziet van welk geslacht ze zijn.


De man:

Zijn basiskleur is smaragd groen, de onderzijden van zijn vleugels en zijkanten zijn rood en de randen zijn blauw. De bovenkant van zijn staart is groen met blauw en gele tekening. De bovensnavel is oranje met geel, de ondersnavel zwart.

De pop:

Haar basiskleur is rood, verder vinden we op de buik nog blauw terug. Haar staartveren zijn rood gekleurd met een knalrood uiteinde.


Algemeen:

De edelpapegaai is een papegaai van gemiddelde grote met een lengte van ongeveer 40 cm. Wat betreft de mogelijkheid om de spraak na te bootsen behoren de edelpapegaaien tot de betere onder de papegaaien, bijna net zo goed als de grijze roodstaart. Als er veel aandacht aan wordt besteed kan de edelpapegaai hele zinnen leren spreken en veel geluiden nadoen.


Eclectus Roratus Roratus (Edelpapegaai)

De edelpapegaai is een erg intelligente papegaai. Zij kunnen een sterke band opbouwen met hun eigenaar. Hij zoekt niet zo zeer lichamelijk contact, maar vind het fijn om bijvoorbeeld bij de eigenaar op schoot samen televisie te kijken, of bij je zitten terwijl je in de keuken bezig bent of de was aan het doen bent. Ze kunnen ook soms een beetje chagrijnig zijn. Dan worden ze liever even met rust gelaten. Bijten zal een goed gesocialiseerde edelpapegaai zelden doen, hoogstens in de eerste maanden terwijl men nog bezig is met de opvoeding. Als dit al gebeurt is het vaak een angstreactie op een bepaalde situatie. Behalve hun buitengewone schoonheid is ook hun sterke persoonlijkheid wat hun tot een aantrekkelijk huisdier maakt.


De meeste zijn niet vernielzuchtig of luidruchtig. Ze zijn in staat om een krachtig geluid voort te brengen, maar meestal doen ze dit niet met regelmaat of ze moeten ergens bang voor zijn of er moet een gedragsprobleem zijn. Ondanks dat ze niet zo vernielzuchtig zijn als andere papegaaien van medium grote, let altijd goed op, want de snavel is zeer krachtig en voortgedreven door nieuwsgierigheid kunnen ze op hun zoektochten natuurlijk wel hun handtekening achterlaten op o.a. de meubelstukken.