De blauwgele ara

De man en de pop zijn uiterlijk gelijk. In algemene zin is de man vaak wat forser van formaat. Ook heeft de man vaak een bredere snavel en een wat grotere en plattere kop. Toch is de enige zekerheid om achter het geslacht van de vogels te komen een endoscopisch- en of een DNA onderzoek.


Ara arauna (blauwgele ara)

De hoofdkleur is blauw. Het voorhoofd is groen. De naakte teugels en het gebied van de wangen is wit met daarin meerdere zwarte veerlijnen. Deze zwarte veerlijnen komen samen bij de keel. De oorstreek, de buitenzijde van het halsgebied, de bovenborst, de buik, onderstaartdekveren en ondervleugeldekveren zijn oranjegeel van kleur. De bovenzijde van de staart is blauw, de onderzijde olijfgeel. De snavel is zwart, de irissen lichtgeel en de poten donkergrijs.


De blauwgele ara komt voor in het noordelijk deel van Zuid-Amerika in de staten Panama, Colombia, Equador, Peru, Venezuela, Guyana, Suriname, Frans-Guyana, Brazilie, Bolivia, Paraguay en Argentinie. Ze leven hier paarsgewijs of in kleine groepen in bossen langs rivieren, kreken en meertjes. Ook komen ze wel voor in grote zwermen. Hun voeding bestaat in hoofdzaak uit vruchten (o.a. mango's), verschillende soorten zaden en palmnoten, bessen en vermoedelijk ook allerlei insecten en hun larven.


Als de oudervogels de jongen verstoten willen ze vaak met een nieuw broedsel beginnen. In een dergelijk geval helpt het om het broedblok weg te nemen. Vaak worden het dan weer zorgzame ouders.